Iata cat alcool pot consuma soferii si in cat timp se elimina acesta din organism

0
4082

Un pahar de bere n-a omorat pe nimeni! E perfect adevarat, insa principiul asta nu se aplica daca dupa ce ai baut te urci la volan – cele mai multe dintre accidente se produc pe fondul consumului de alcool. Trebuie sa stii ca in Romania soferii nu au voie sa bea deloc alcool. Scuzele de genul ”am baut un singur pahar de bere” nu il vor convinge pe agentul de la Rutiera sa te ierte.

Pana intr-un punct,consumul de alcool este sanctionat doar cu amenda. De la un punct incolo insa… te alegi cu dosar penal. Concret, o alcolemie de pana la 0,40 mg/ litru alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni. Daca ai baut mai mult, atunci poti ajunge si sta dupa gratii pana la 5 ani. Daca ai noroc… te alegi doar cu o amenda penala. Insa oricum o dai, vei avea dosar penal.

Daca ajungi in aceasta situatie esti obligat sa mergi la spital, insotit de politist, pentru recoltarea de probe biologice. Este important sa ajungi acolo cat mai repede. Daca nu, se poate stabili retroactiv, asa ca oricum nu scapi de corvoada asta. Oamenii legii au nevoie de concentratia exacta de alcool in sange, iar pentru asta ti se recolteaza probe biologice.

Trebuie sa mai stii ca, desi alcoolul se elimina destul de greu din organism, fiecare dintre noi il metabolizeaza intr-un anumit timp. De asemenea, conteaza si cat de bautor este consumatorul prins in flagrant. La fel, momentul in care s-a baut alcoolul. Daca se bea pe stomacul gol, atunci acesta se metabolizeaza mai usor si atinge concentratia maxima in timp mai scurt – nu mai mult de 30 de minute.

Daca ai apucat sa si mananci ceva, atunci concentratia maxima apare dupa vreo 2 ore. Conteaza si daca esti obosit, dar si cat efort fizic faci. Cei care fac sport, elimina mai usor alcoolul, iar persoanele ceva mai plinute, il elimina mai greu. In principiu, spun specialistii, o persoana elimina 0,15 grame la mie pe ora – adica foarte incet.

Daca pleci la drum cu masina… te sfatuiesc sa fii foarte atent ce mananci. Evita pe cat posibil produsele care contin otet. Nu de alta, dar aparatele pe care le folosesc politistii in testarea alcolemiei pot depista concentratii foarte mici de alcool in aerul expirat. Si cand spun foarte mici, ma gandesc la valori sub 0,10 grame/ litru alcool pur in aerul expirat. Degeaba te chinui sa explici ca nu ai baut alcool, nu va tine explicatia asta. Aparatul nu minte, iar politistul nu te iarta! Nu are niciun motiv sa o faca.

In Romania, aproximativ 18% dintre accidentele grave sunt produse pe fondul consumului de alcool, potrivit unor date ale Politiei. Procentul asta ne plaseaza pe locul 9 in Europa, asta desi suntem pe podium la numarul accidentelor grave sau mortale – si pe locul 29 in lume. Iti mai spun ca barbatii sunt capul rautatilor cand vine vorba despre consumul de alcool la volan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here